Ásványok

Június hónap köve az igazgyöngy

Ellentétben az összes többi természetes drágakővel, melyek ásványi eredetűek, az igazgyöngy szerves alapú termék, melyet egyes tengeri puhatestűek, kagylók, csigák állítanak elő a sérülések, illetve a szervezetükbe bekerült paraziták és idegen anyagok elleni védekezésként. A gyöngy úgy jön létre, hogy az állatok köpenyének nyálkahártyája meszes anyagot választ ki, ezáltal egyfajta héjat hoz létre a betolakodó körül.

Mielőtt elkezdték volna mesterségesen tenyészteni őket, a gyöngykagylók felkutatása, beszerzése meglehetősen nehéz volt.  A gyöngyhalászat az ókor óta ismert foglalkozás, melynek művelői hatalmas tüdőkapacitással rendelkeznek. A csónakokból a vízbe ugorva, a mélybe merülnek, és addig kutatnak gyöngykagylók után, amíg csak bírják levegővel.

Az igazgyöngy tenyésztése bonyolult és aprólékosságot igénylő folyamat. Első lépése, hogy a kagylók köpenye alá mesterségesen ültetnek be egy „magot”, egy mesterséges fertőzést, ami legtöbb esetben más kagylók héjából kinyert hámszövetekből származnak. Ez a beültetett mag arra készteti az állatot, hogy megindítsa a gyöngyképződést.

Méretük a pár milliméterestől a mogyorónyiig változó. Alakjuk többnyire közel szabályos gömb, ritkán előfordulnak csepp-, körte-, illetve hordó formájú példányok is.

A különös, erősen torzult alakok neve “barokk igazgyöngy”.

A gyöngyöt már az ókortól használja az emberiség utánozhatatlan, természetes, egyedi szépsége miatt.

Például a Szent Koronába 24 borsónyi és 204 kis gyöngyöt foglaltak.

A tenyésztés általában télen történik, mivel a hideg víz lassítja a gyöngyház kialakulását, ami szebb színeket, illetve erősebb csillogást kölcsönöz a végterméknek. A gyöngy kialakulása évekig eltart, és mesterségesen nem gyorsítható. Attól függően, hogy mekkora nagyságú gyöngyöt szeretnének kitermelni, általában két vagy három évig is eltarthat egy igazgyöngy előállítása.

Az ókori görögök úgy hitték, hogy a gyöngy viselése az esküvőn boldogságot hoz a házasságba. A már boldog házasságban élő rokonok adták ajándékba a friss házasulóknak. A gyöngy láncok az élet teljességét szimbolizálják, illetve a tradíciók tovább élését, továbbadását jelenthetik. Éppen ezért csodálatos ajándék lehet egy gyöngy nyaklánc vagy karkötő.

Az igazgyöngy hatásai

Az igazgyöngy a “gyöngyök királynéja” olyan nőies anyai tulajdonságokat közvetít, mint a védelem és gondoskodás. Csillogó sejtelmekkel veszi körül lelkünket, amely lefaragja személyiségünk éleit és sarkait, megvéd az élet keménységétől és az érzelmi sérülésektől. Olyan védettséget nyújt, amelyből kiindulva megoldhatjuk konfliktusainkat, továbbá nagyobb öntudatra és igazságosságra tehetünk szert. Bátortalanságunk elmúlik, nyitottabbá válunk az élet és embertársaink számára. A gyöngy tudatosítja a feldolgozatlan konfliktusokat, traumákat, régi fájdalmakat. Segít a szellemi kimerültség ellen, megtanít a kezdeményezésre, segíti egyéni érési folyamatunkat.

▪︎ A gyöngyöt vérzési zavarok (véres vizelet, túl erős menstruáció) esetében használhatjuk.

▪︎ Hatására gyorsabban gyógyulhatnak a sebek.

▪︎ Hűsítő hatását a lázas betegségek, pld. tejláz enyhítésére is használják.

▪︎ Hatással van a mellékvesére és gondoskodik az ödémák (vizenyők) felszívódásáról.

▪︎ Mészhiány és a köröm betegségeinek fellépésekor is segíthet.

▪︎ Agyhártyagyulladás, mániákusság, hisztéria és elmebajok esetében is hatásosnak bizonyult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.